Facebook Ads: Fahami Basic Iklan

facebook ads understand basic
Kelas Marketing
pada
07/03/2022

Adakah anda tahu? Facebook mempunyai bilangan terbesar lebih daripada 2.6 bilion pengguna aktif di seluruh dunia, menjadikannya rangkaian sosial terbesar di dunia. Di Facebook, anda boleh membuat siaran(post), perkongsian(share) gambar dan sebarang kandungan menarik yang lain. Kami percaya bahawa 97% daripada pembaca kami pernah mengalami perkara ini!

Sementara itu, Instagram mempunyai satu bilion pengguna aktif, dengan lebih daripada 500 juta daripada mereka menggunakannya setiap hari. Anda boleh mengedit dan memuat naik gambar dan video ke platform media sosial ini melalui story, post, reels atau IG TV. Bukan itu sahaja! Anda juga boleh memasukkan kapsyen, hashtag, lokasi dan menandakan nama orang, produk atau jenama pada siaran anda. Baca lebih lanjut tentang menggunakan semua ciri Instagram.

Namun begitu, Facebook dan Instagram bukan lagi sekadar platform media sosial dalam talian. Namun, ia boleh digunakan untuk objektif perniagaan, kerana pemilik perniagaan boleh menggunakan Iklan Facebook (FB Ads) dan Iklan Instagram (IG Ads) untuk memasarkan halaman dan produk mereka. Anda boleh menggunakannya untuk meningkatkan kesedaran tentang syarikat, produk dan perkhidmatan anda, serta menjana pelawat ke halaman Facebook atau Profil Instagram. Bukankah itu menakjubkan?

Apa itu Facebook Ads/Instagram Ads?

Medium untuk anda meletakkan iklan di seluruh platform media sosial - Facebook dan Instagram.

Struktur Asas dalam Iklan Facebook

business manager breakdown

Business Manager

fbads business manager

Business Manager adalah untuk anda mengurus pelbagai ads manager dan ads account.

Anda boleh mengurus pengguna untuk mempunyai akses khusus pada akaun anda dengan 'assign assest' kepada mereka.

Menugurus akaun seperti Facebook Page, Instagram Account, Commerce Account, WhatsApp Business.

'Link' sumber data Facebook Pixel, Catalogues, Audience dan bayak lagi.

Tuntut nama domain anda untuk keselamatan Jenama.

Ads Manager

fbads ads manager

Ads Manager ialah alat Facebook yang membolehkan anda membuat dan mengurus iklan Facebook anda. Anda boleh melihat, membuat perubahan dan melihat hasil untuk semua kempen, set iklan dan iklan Facebook anda. Baca selanjutnya tentang Facebook Ads Manager.

Ad Account

Sebuah akaun yang digunakan untuk menyiarkan iklan anda.

Ad Account ialah semua kumpulan maklumat yang berkaitan untuk iklan tertentu, sama ada pelbagai kempen, set iklan anda dan juga perkara pengurusan perniagaan yang lebih rumit seperti maklumat pengebilan anda.

Ad Campaign

fbads ad campaign

Objektif iklan untuk anda menjalankan kempen seperti Awarenes, Traffic, Message, App Install, Leads, Conversion, Catalogue dan banyak lagi.

Ad Set

fbads ad set

Menyasarkan 'audience' seperti umur, lokasi, minat, status dan banyak lagi. Belajar how to create customer avatar.

Anda juga boleh memilih dimana iklan anda akan dipaparkan seperti Facebook feed, Facebook marketplace, Facebook search, Facebook story, Messenger, Instagram feed, Instagram story, Instagram shop, Instagram reels, In-steam video, Instant article dan banyak lagi.

Ads

Bahagian kreatif iklan anda seperti imej, poster, video, cerita, karusel dan lebih banyak jenis iklan kreatif. Ia juga terdiri daripada copywriting untuk meletakkan iklan anda, Butang Call To Action(CTA), Sediakan Facebook Pixel, Pautan(Link), Bahasa Iklan dan banyak lagi. Belajar how to write copywriting.

Categories:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
menu-circle