none

Mengapa Perniagaan Perlu Mempunyai Laman Web?

6 things before hiring web developer
Kelas Marketing
pada
07/03/2022

Semua orang boleh mengakses internet pada masa kini dengan komputer riba atau telefon bimbit mereka. Apa-apa sahaja yang anda ingin tahu atau mencari penyelesaian boleh menjadi mudah dengan hanya cari di Google sahaja.

Kehadiran perniagaan anda secara 'online', tanpa mengira industri, boleh memberi impak besar pada kejayaannya. Pada zaman ini, sesetengah perniagaan masih tidak menyedari bahawa majoriti pelanggan mereka akan melawati laman web mereka sebelum membuat pembelian.

Jadi mengapa pentingnya untuk mempunyai laman web:

Alternatif kepada Sosial Media

kadangkala media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, TikTok boleh down selama beberapa jam. Ia boleh berlaku kerana mereka mungkin perlu menaik taraf pelayan mereka atau mempunyai penyelenggaraan. Apabila ini berlaku apakah rancangan sandaran anda untuk mengatasi situasi ini? Jawapannya ialah laman web!

Ya, dan ya, orang masih boleh mencari anda di Google dan membeli produk anda walaupun tidak menggunakan platform media sosial. Laman web anda boleh berada dalam talian 24/7 seperti platform perniagaan media sosial anda.

Disenaraikan di Enjin Carian

Adakah anda mencari di Google apabila anda menghadapi masalah? berharap Google akan memberikan jawapan yang relevan tentang situasi semasa anda? jika ya, maka itulah sebabnya anda harus mempunyai laman web. Dengan menyediakan maklumat yang berkaitan dalam talian, orang boleh mencari tapak web anda dan boleh menemui pada platform Enjin Carian seperti Google, Bing dan lain-lain. Ini adalah sebahagian daripada kerja Pengoptimuman Enjin Carian (SEO) untuk menulis kandungan yang baik yang boleh dibaca dan difahami oleh orang seperti artikel yang anda sedang baca ini.

Apabila kandungan anda cukup bagus, anda akan dipaparkan pada penyenaraian Google (sebagai contoh). Orang ramai boleh mengklik melalui laman web anda.

Trafik Organik

Trafik organik bukan hanya tentang disenaraikan di Carian Google. Ia juga boleh menjadi laman web lain yang merujuk kepada laman web anda semasa anda menyediakan kandungan yang berkualiti. Apabila anda mendapat sejumlah besar trafik organik itu bermakna anda tidak perlu risau tentang pemasaran berbayar lagi. Anda kini mendapat pelawat yang benar-benar menyukai kandungan atau produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan.

Anda boleh menggunakan trafik organik untuk melakukan kempen dan promosi yang lebih baik kerana mereka berkemungkinan akan lebih mudah untuk 'convert' menjadi pelanggan dan membeli apa sahaja yang anda jual selagi ia kekal relevan kepada mereka.

Tingkatkan Pengiktirafan Jenama

Pembungkusan jenama anda penting untuk menunjukkan kepada pelanggan betapa berbaloinya produk anda apabila mereka membelinya.

Sama seperti laman web anda, ia adalah alternatif kepada kedai fizikal anda dengan memberi mereka tanggapan yang baik apabila mereka melawat laman web anda. Orang ramai membeli pada platform yang mereka percaya. Jadi, jadikan laman web anda memnpunyai nilai sebanyak yang anda boleh. Jangan hanya membazirkan wang pada laman web untuk sesuatu yang anda tidak gunakan.

Cara anda mempersembahkan produk anda dalam talian akan menarik pelanggan untuk membeli produk anda dengan lebih yakin dan menjadi pelanggan setia.

Pemasaran Digital

Jika anda merancang untuk mengembangkan jualan dalam talian anda, anda boleh mendorong trafik ke laman web atau landing page atau salespage anda. Untuk melakukan ini dengan berkesan, anda perlu memanfaatkan trafik bersejarah yang telah pergi ke laman web anda supaya anda boleh menyasarkan pelanggan yang paling tepat dan mendapatkan Pulangan Pelaburan (ROI) terbaik untuk perbelanjaan iklan anda. Ini adalah sesuatu yang anda tidak boleh sediakan di tempat kejadian dan mengharapkan keputusan yang baik. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memastikan laman web anda disiarkan lebih awal walaupun anda tidak merancang untuk melakukan sebarang pengiklanan pada masa itu. Data ini sangat penting untuk anda melakukan sebarang kempen pemasaran di platform seperti Google Ads, Facebook Ada, Iklan Twitter, Iklan TikTok dan banyak lagi.

Pernahkah anda mendengar tentang Facebook Pixel? Jika anda tidak melakukannya dan anda masih menggunakan Facebook/Instagram untuk melakukan pengiklanan, anda hanya kehilangan peluang untuk melakukan kempen pemasaran semula(retargeting campaign). Adalah satu pembaziran bagi anda untuk tidak menjejaki tingkah laku(behaviour) pelanggan anda semasa mereka melayari laman web anda. Anda akan membelanjakan lebih banyak belanjawan untuk mendapatkan 'audience' yang betul.

Kemas Kini dan Pengumuman

Memandangkan laman web anda dibuka 24/7 sama seperti platform media sosial anda. Sangat mudah untuk menyiarkan kemas kini, pengumuman, promosi kepada pelanggan anda. Ini adalah salah satu kaedah untuk memastikan mereka mendapat maklumat terkini tentang semua yang anda lakukan. Apabila siaran itu berkaitan dengan mereka, kemungkinan besar akan mudah untuk menjualnya.

Laman web telah menjadi penting untuk perniagaan hari ini. Saya amat mengesyorkan untuk hadirkan satu laman web jika anda belum melakukannya. Anda boleh memperbaiki laman web dari semasa ke semasa, tetapi kuncinya adalah untuk bermula.

Categories:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
menu-circle